Wat houdt het project in?

Haalbare doelen en een praktische aanpak

Het Future4Kids schoolproject, in samenwerking met het Roots Institute Centre, zet zich in voor de bouw van een nieuwe school die hoogwaardig onderwijs, voedzame maaltijden en een veilige omgeving biedt aan kinderen in sloppenwijken.

Het Roots Institute Centre is een gemeenschapsschool en ligt in de sloppenwijk Mathare, Nairobi, Kenia.

De school biedt gratis onderwijs (kleuterschool en basisonderwijs) en is geregistreerd als een CBO ("Community Based Organization"). Ook zijn ze geaccrediteerd door het Ministerie van Onderwijs in Kenia.

Het doel? Het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede. Niet alleen voor de kinderen zelf, maar voor de bredere gemeenschap.

Onderwijs, werkgelegenheid en toekomstkansen

In de dagelijkse operatie van de school helpen wij in het voorzien van basisonderwijs, materialen, salarissen, onderhoud van de school en twee maaltijden per dag.

Hiermee creëren we niet alleen een platform voor goed onderwijs, maar stimuleren we ook werkgelegenheid in een gebied waar werkloosheid een groot probleem is. Door lokaal voedsel en benodigdheden in te kopen, ondersteunen we eveneens lokale bedrijven.

Zainabu (teacher)

Zainabu, lerares groep 5

Studiebeurzen voor een betere toekomst

Het streven is om jaarlijks zoveel mogelijk examenleerlingen te voorzien van een beurs voor een vervolgstudie. Hiermee krijgen ze de kans om verder te studeren en deuren te openen naar een betere toekomst. Niet alleen voor henzelf, maar voor de gehele gemeenschap.

De huidige school bestaat uit barakken. Dit staat een verbetering en uitbreiding van de school en het onderwijs in de weg. De doelstelling is een nieuwe school te realiseren met faciliteiten zoals bijvoorbeeld elektriciteit. Hierdoor het niveau van het onderwijs verbeterd kan worden. Ook maakt een nieuw gebouw uitbreiding van het aantal leerlingen mogelijk. Daarnaast kan het gebouw dienst gaan doen voor meerdere doeleinden voor bewoners van de sloppenwijk.

Bouw van een nieuwe school

Future4Kids_situatie school

  • Na een wandeling door de sloppenwijk, tref je deze blauw geschilderde entree aan. Achter deze deur worden ruim 350 leerlingen opgevangen door de toegewijde leraren en leraressen. Het gebouw is opgezet vanuit een centrale gang, met aan weerszijde de klaslokalen en kantoortjes. Verder is er nog een mogelijkheid om te overnachten voor wie dit nodig heeft.

Future4Kids_upgrade noodzakelijk
  • Het gebouw en de voorzieningen laten zwaar te wensen over. De toiletgroep bestaat uit drie wc’s die worden gedeeld door 350 leerlingen. De watervoorziening is beperkt. Dit leidt tot een ongezonde leefomgeving. Ook is er geen elektriciteit aanwezig.

Future4Kids_schoolsysteem

  • In Kenia start het schoolsysteem op 4-jarige leeftijd. Het gaat als volgt: acht jaar basisschool, vier jaar middelbare school en vier jaar universiteit.

    Na de basisschool doen leerlingen een belangrijk examen (KCPE). Dit duurt drie dagen en vindt plaats in november. Ze worden getoetst op vakken als wiskunde, Engels, Kiswahili, wetenschappen, sociale studies en godsdienst. De maximale score is 500 punten. Wie meer dan 400 haalt, kan naar een door de overheid gesponsorde school.

    Voor het KCPE-examen kiezen leerlingen hun favoriete middelbare scholen. Hun prestaties bepalen of ze daar worden toegelaten of dat ze in aanmerking komen voor overheidssteun.

Future4Kids_de droom

  • Onze droom is om een vaste school te bouwen voor de kinderen die het het hardst nodig hebben. Een plek waar ze kunnen leren, eten en veilig zijn.

    We willen de huidige school, met al die ijzeren platen, vervangen door iets stevigers, zoals stenen en beton.

    Ons doel is om een school te maken waar iedereen welkom is en waar elk kind zich thuis voelt. Met toiletten, een keuken, klaslokalen, elektriciteit en zelfs een speelplaats. Hier is veel geld voor nodig.

Geen van deze kinderen zou zonder onze hulp op een school zitten. Laat staan toewerken naar een diploma. De doelen die zij stellen, zijn erg basaal: ‘een dak boven m’n hoofd krijgen’ of ‘zorgen dat ik vandaag te eten heb...’
— Constance - Implementation Lead